Hvor lenge må et asylbarn være i Norge for være norsk nok for å få oppholdstillatelse? En splittet regjering behandlet tirsdag dette spørsmålet i Stortinget.
20. november 2012 kl. 20.58, oppdatert 20. november 2012 kl. 22.12 |kommentarer |
Stortinget debatterte regjeringens stortingsmelding «Barn på flukt», hvor regjeringen og Arbeiderpartiet nekter å sette en tidsgrense for å sikre at asylbarn skal få opphold.
– Det kommer vi ikke til å sette noe absolutt grense på. Det viktigste argumentet mot, er jo at en absolutt grense kanskje vil friste en del til å prøve å hale ut tiden, sier saksordfører i Arbeiderpartiet Lise Christoffersen.
Venstre ønsker tydelig grense
Sammen med Kristelig Folkeparti, er Venstre helt klare på at regjeringen ofrer asylbarns muligheter til å få opphold, uten en tydelig tidsgrense.
– Vi er ekstremt strenge, og vi har innvandringsregulerende hensyn over barns hensyn, sier Trine Skei Grand, leder i Venstre.
Regjeringspartiet SV er imidlertid enig med Venstre og KrF, men Skei Grande mener at de i denne saken har blitt lurt av Arbeiderpartiet.
Barn kan bli tvangsutsendt
At partiet vakler i saken, vil derimot ikke SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen innrømme.
– Nå representerer jeg regjeringen, og da representerer jeg tre partier, sier Thorkildsen til TV 2.
Hun hevder at hun er fornøyd med mange sider av stortingsmeldingen.
– Og så er det jo sånn, at du får ikke gjennom alt du ønsker, sier Thorkildsen.
Når SV og resten av regjeringen fraskriver seg definisjonen på hva som gjør et asylbarn norsk, risikerer en rekke barn å bli tvangssendt ut av Norge.
LES OGSÅ: En tredel har fått endelig avslag
Asylbarnas skjebne i Høyesterett
Samtidig som Stortinget drøftet regjeringens melding «Barn på flukt», behandler Høyesterett denne uken to saker som omhandler asylbarn og deres rettigheter.
Sakene avgjør fremtiden til over 500 asylbarn som bor ulovlig i Norge, men som er født og oppvokst her. Svært mange av de snakker kun norsk og vet lite om landet de kan bli tvangssendte tilbake til.
Saken behandles i plenum, med 19 dommere til stede, og skal blant annet ta stilling til domstolenes rolle og mandat i forhold til Utlendingsnemnda.
Det skal også vurderes om FNs barnekonvensjon gir asylbarna rett til opphold i Norge, selv om foreldrene har fått avslag.
Avgjørelsen i Høyesterett kan få presedens også for andre saker.
No comments:
Post a Comment