Tuesday 20 November 2012

Ønsker en avklaring i Høyesterett

Advokat Håkon Bodahl-Johansen. (Foto: Anne Lognvik/NRK)Advokaten til Verona Delic, Håkon Bodahl-Johansen, la fram detaljer for bakgrunnen for saken, i retten i dag.
Foto: Anne Lognvik/NRK
I dag startet Høyesterett behandlingen av saken til Verona Delic som sammen med familien er utvist fra Norge til Bosnia.

I retten i dag ble det foretatt en gjennomgang av bakgrunnen for saken. Anniken Bakke i støttegruppa er svært fornøyd med gjennomgangen.
– Det presiserer at rettsvesenet faktisk kan fokusere på barnas hensyn og på en måte tvinge UNE til å gå bort fra det med å bare bruke skjønn, at man faktisk skal ta hensyn til barnas rettigheter ifølge barnekonvensjonen.
– Jeg håper utfallet vil bli at UNE ikke lenger kan bruke skjønn i disse sakene hvor man skal legge det grunnleggende hensynet. Det syns jeg har kommet veldig godt fram og jeg er veldig fornøyd med det, sier hun.

– Kan gjøre det klarere

Ann-Magritt Austnå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er også fornøyd med dagens gjennomgang.
– Advokatene har belyst saken i vesentlig grad. Det vesentlige er hvorvidt Høyesterett nå vil gjøre den avklaringen som Stortinget har vegret seg for å gjøre, i hva og hvordan man skal vekte barns beste i forhold til det å passivt overskytte utreisefrist.
Nemndleder i UNE, Per Flatabø, sier også de imøteser en avklaring fordi reglene og forskriftene har vært uklare. Og også at meldingen om barn på flukt som skal behandles i Stortinget nå, er uklar.
Austnå mener Høyesterett kan gjør dette klarere.
– Det gjør de gjennom å gå inn i disse konkrete sakene og gjør vurderinger av om barns beste var vektlagt på riktig måte. Altså at det var riktig å legge mer vekt på innvandringsregulerende forhold, altså det at familien har oppholdt seg ulovlig i Norge, enn å ta hensynet til barnas beste.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ann-Magritt Austnå. (Foto: Anne Lognvik/NRK)– NOAS er et hjelpeinstrument i saken, sier Ann-Magritt Austnå.
Foto: Anne Lognvik/NRK

Plenum

Det er plenum i Høyesterett som skal dømme i saken, det vil si et fulltallig dommerkollegium.

Aldri før har så mange høyesterettsdommere samlet seg for å ta en avgjørelse i en enkelt sak.

Avgjørelsen i Høyesterett kan komme til å tvinge fram en helt annen praksis i framtida når det gjelder asylbarn.
Saken fortsetter i morgen og da er det regjeringsadvokaten sin tur.

No comments:

Post a Comment