Friday 14 September 2012

Mange barn på asylmottak har det ikke bra


Barn må få en individuell vurdering av sitt beskyttelsesbehov, mener Røde Kors.
Røde Kors har liten tro på at fine ord i regjeringens stortingsmelding uten videre vil bidra til en forandring i behandlingen av asylsaker der barn er involvert. Nå ber de stortingspolitikerne ta ansvar og sørge for at Norge følger barnekonvensjonen.
 
Møter barna på asylmottak

- Vi møter disse barna på mottak hver eneste dag, og vi ser at mange av dem ikke har det bra, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors til Nettavisen.
Hun vil ikke gå inn og kommentere enkeltsaker eller kritisere regjeringen, men sier dette om stortingsmeldingen:
 
- Det er bra at det settes fokus på barnas beste. Så er det viktig at det klargjøres hva som ligger i «barns beste».
 
På helsa løs

- Vi ser at usikkerhet rundt familiens livssituasjon over lengre tid har en svært negativ innvirkning på barnas psykiske og fysiske helse. Vi ser at barn ikke blir skjermet fra de voksnes bekymringer, de opplever ofte aggressivitet og de må gjerne selv være omsorgspersoner for sine familiemedlemmer. De får ikke lov til å være barn, sier Havnelid ifølge en pressemelding.
 
Organisasjonen mener de offentlige instansene som UDI og UNE trenger klarere retningslinjer på hva som er barns beste i forhold til Barnekonvensjonen.
 
- For å sikre at barns beste faktisk blir vurdert av de offentlige instansene i asylsakene må innholdet i barns beste også forankres i utlendingsforskriften, sier Havnelid.
 
Sammen med Unicef Norge, Redd Barna, Juss-Buss og Advokatforeningen har Røde Kors nå levert et brev til kommunal- og forvaltningskomiteen med forslag om en rekke kriterier som bør legges til grunn for vurdering av barns beste i asylsaker. Dette bør inn i stortingsmeldingen, er budskapet fra organisasjonene.
 
Krever individuell vurdering

Røde Kors mener at barn må få en individuell vurdering av sitt beskyttelsesbehov, uavhengig av oppholdstillatelse til de voksne i familien.
 
- Stortinget har nå en unik mulighet til å sette barns rettigheter i fokus og samtidig følge sine internasjonale forpliktelser om barns beste i asylsaker, sier Havnelid.
 
Bekymret for de som sendes ut

Røde Kors er bekymret over at de som blir sendt ut av Norge mangler rettigheter. Ifølge organisasjonen må et vertsland kunne garantere at de som blir returnert ikke får grunnleggende rettigheter krenket. I behandlingen av saker der barn er involvert mener Røde Kors at det må tas hensyn til barns rettigheter i Norge og i det landet de eventuelt blir sendt til.

No comments:

Post a Comment